Facebook Twitter Linkedin

Results

162,977

Enrollees in Nigeria, Kenya and Tanzania


16,184,200

Total disbursed loan amount in USD


1,938,199


Number of patient visits to SafeCare facilities per month


1,954

Number of active clinics in the SafeCare program

Newsroom

Nieuwsbericht Rijksoverheid: Nigeriaanse overheid neemt hulp zorgverzekeringen over

Mar 14, 2014Nieuwsbericht | 14-03-2014

Het Health Insurance Fund, uitgevoerd door PharmAccess, is in de Nigeriaanse regio Kwara zo succesvol dat het regiobestuur de financiering overneemt. Nu wordt het programma nog gesteund met Nederlands ontwikkelingsgeld. De komende vijf jaar stelt de lokale overheid 34 miljoen euro beschikbaar voor premiesubsidie op zorgverzekeringen en om jaarlijks 50 klinieken te verbeteren.

Nu al biedt PharmAccess in samenwerking met de private verzekeraar Hygeia 80.000 arme mensen in de regio een zorgverzekering tegen een sterk gereduceerde premie. Vooral vrouwen en kinderen maken hiervan gebruik. Bovendien zijn door het programma vijftien klinieken en ziekenhuizen verbeterd en uitgebreid. Die leveren nu de beste zorg van de streek.

De lokale overheid zal de financiering van het programma in de komende vijf jaar overnemen en uitbreiden voor de hele staat. Tenminste 600.000 arme Nigerianen krijgen op deze manier toegang tot goede medische zorg. Bovendien wordt de werkwijze van PharmAccess als blauwdruk gezien voor het bereiken van universele toegang tot zorg in heel Nigeria.

Volgens minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) is dit een uitstekend voorbeeld van moderne ontwikkelingssamenwerking. ‘Met behulp van de private sector wordt goede gezondheidszorg bereikbaar gemaakt voor de arme bevolking. Het duurzame financieringsmodel maakt ons hulpgeld uiteindelijk overbodig en de lokale overheid neemt zelf de verantwoordelijkheid voor de basisvoorzieningen in de regio.’

In Nigeria zijn zorgverzekeringen nog relatief onbekend. Mensen gaan over het algemeen pas naar de dokter als het echt niet anders kan, mede omdat ze voor elk doktersbezoek moeten betalen. De goedkope zorgverzekeringen in combinatie met goede voorlichting, zorgen ervoor dat mensen tijdig de hulp van een arts inschakelen. Klinieken kunnen op hun beurt betere zorg verlenen op basis van stabiele inkomsten en een uitgebreid verbeterprogramma. Naarmate de bevolking meer waarde hecht aan een zorgverzekering, kan de zorgpremie stijgen en de subsidie worden afgebouwd.

Klik hier om het bericht op de website van de Rijksoverheid te lezen.

News

On 12 September 2016, OPIC, Calvert Foundation and two private investors announce expansion
PharmAccess and its German consultancy partner GFA have won a 27.3 million Euros tender from the German development bank KfW to improve access to healthcare for low-income pregnant women in 5 regions of Tanzania.
President Felipe Nyuse of Mozambique officially opened the University Clinic

Publications

A population-based study
Date: September, 2015

Research findings on Health Insurance Fund supported programs

Date: February, 2015