Facebook Twitter Linkedin

Results

162,977

Enrollees in Nigeria, Kenya and Tanzania


16,184,200

Total disbursed loan amount in USD


1,938,199


Number of patient visits to SafeCare facilities per month


1,954

Number of active clinics in the SafeCare program

Press news

In the press - Mabel en Friso bezoeken aidsdiner

Sep 16, 2009


Mabel en Friso bezoeken aidsdiner
Nederlands Dagblad 22-06-2007
Door Hans Jacobs

Eten tegen aids. Voor de vijftiende keer wordt zaterdag het "AmsterdamDiner" gehouden ten bate van de strijd tegen aids. Het festijn heeft sinds kort "koninklijke instemming". Prinses Mabel en prins Friso zijn er voor de tweede keer bij.

AMSTERDAM “In mijn werk zie ik voortdurend hoe aids niet alleen het leven van mensen verwoest, maar het ook het onderwijssysteem, de gezondheidszorg en de economieën van de getroffen landen aantast. Het AmsterdamDiner mobiliseert al vijftien jaar Nederlandse bedrijven in deze strijd. Dat is super, want we hebben de inzet van iedereen, dus ook het bedrijfsleven, hard nodig”, vertelt de prinses. Mabel en Friso zetten zich al langer in voor de bestrijding van aids, ook privé. Bij hun huwelijk werd er voor gecollecteerd en ook tijdens de huwelijksreis in India besteedden ze er aandacht aan. Mabel deed in Zuid-Afrika zelfs al eens een aidstest. Ze wilde daarmee het taboe doorbreken dat nog steeds op de ziekte rust. "Als een prinses uit het verre Nederland zich kan testen, dan kan ik het misschien ook doen", was de boodschap die ze in een mijnwerkersdorpje wilde uitdragen. Mabel pleit ervoor dat lokale regeringsleider hetzelfde doen. Het AmsterdamDiner, in 1992 op kleine schaal begonnen in een tent op de Dam in Amsterdam en uitgegroeid tot een benefietavond met 1200 gasten in de Heineken Music Hall, biedt een kans extra hulp te bieden. Zo gaat er dit jaar bijvoorbeeld geld naar een Tanzaniaans project dat dokters helpt om hun kennis en praktijk bij te spijkeren.

Ziekenfonds
"Dit jaar wordt een nieuw, innovatief project gesteund: het Health Insurance Fund, een soort ziekenfonds voor Afrika. Alleen als we de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden versterken, kunnen we aan een structurele oplossing werken. Zodat uiteindelijk mensen niet langer onnodig aan aids sterven en kinderen niet langer onnodig wees worden", zegt de prinses. "Een ziektekostenverzekering is cruciaal voor de effectieve bestrijding van aids", beaamt Robert Weyhenke, directeur van de organisatie die het AmsterdamDiner opgezet heeft. Hij wijst er op dat het verwoestende effect van aids alleen maar is toegenomen, maar ziet ook vooruitgang. Er is meer geld en politieke belangstelling voor de strijd tegen aids dan ooit tevoren.

News

On 12 September 2016, OPIC, Calvert Foundation and two private investors announce expansion
PharmAccess and its German consultancy partner GFA have won a 27.3 million Euros tender from the German development bank KfW to improve access to healthcare for low-income pregnant women in 5 regions of Tanzania.
President Felipe Nyuse of Mozambique officially opened the University Clinic

Publications

A population-based study
Date: September, 2015

Research findings on Health Insurance Fund supported programs

Date: February, 2015