Facebook Twitter Linkedin

Results

162,977

Enrollees in Nigeria, Kenya and Tanzania


16,184,200

Total disbursed loan amount in USD


1,938,199


Number of patient visits to SafeCare facilities per month


1,954

Number of active clinics in the SafeCare program

Press news

In the press - NRC Handelsblad, 28 June 2006

Sep 16, 2009


Nederland biedt Afrika zorgpolis
100 miljoen beschikbaar

In: NRC Handelsblad, 28 juni 2006

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 28 juni. Nederland lanceert een ziektekosten-verzekering om arme Afrikanen basale medische zorg te bieden. Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking, CDA) stelt daarvoor 100 miljoen euro beschikbaar.

Het geld is bedoeld om gedurende zes jaar de premies van 230.000 Afrikanen te helpen betalen.

Met het Nederlandse geld en een kleine eigen bijdrage kunnen de Afrikanen een polis afsluiten bij lokale Afrikaanse verzekeraars en op de zorg rekenen van lokale klinieken. Deze moeten aan eisen voldoen die gecontroleerd zullen worden door de Nederlandse stichting PharmAccess. Het is voor het eerst dat op een dergelijke schaal ontwikkelingshulp naar zorgverzekeraars in arme landen vloeit. Dit is altijd taboe geweest.

Het is vast gebruik geld via de publieke sector te doneren, waaronder de Afrikaanse ministeries van Volksgezondheid. Die houden geen administratie bij en kunnen niet aangeven wat er met het geld gebeurt, zegt Onno Schellekens, directeur van PharmAccess. Het initiatief wordt dan ook met interesse gevolgd bij organisaties als de Wereldbank, zegt een oud-medewerker.

Het project begint met kleine groepen in Nigeria (boeren en jonge vrouwen in opleiding). Daarna moeten Oeganda, Zambia en Tanzania volgen. Een van de hoofddoelen is mensen (bijvoorbeeld met HIV/AIDS) gezond en aan het werk te houden, zodat de plaatselijke economie draaiende blijft. Ook moeten de verzekeringen voor een constante geldstroom naar de Afrikaanse gezondheidszorg zorgen zodat artsen betaald krijgen en nieuwe klinieken geopend worden. De bedrijfsmatige aanpak (inclusief financiële controle door accountantsbureau PriceWaterhouseCoopers) moet corruptie en inefficiëntie tegengaan.

Oud-Aegon topman Kees Storm is voorzitter van het fonds dat het geld gaat beheren. Dit Health Insurance Fund telt verder bekende namen als oud-minster Margreeth de Boer, AIDS-professor Joep Lange en voormannen van zorgverzekeraars als bestuursleden.

Verzekeraars als Aegon, SNS Reaal en Achmea investeren zelf 1,5 miljoen euro in de ondersteuning van hun Afrikaanse collega’s. Zij zien dit als een vorm van 'maatschappelijk ondernemen'.

Als deze ziektekostenverzekering een succes wordt, is het mogelijk dat de Nederlandse verzekeraars zich daar gaan vestigen of dat Afrikaanse verzekeraars hun risico’s bij Nederlandse verzekeraars herverzekeren.

Copyright © 2006 NRC Handelsblad

News

On 12 September 2016, OPIC, Calvert Foundation and two private investors announce expansion
PharmAccess and its German consultancy partner GFA have won a 27.3 million Euros tender from the German development bank KfW to improve access to healthcare for low-income pregnant women in 5 regions of Tanzania.
President Felipe Nyuse of Mozambique officially opened the University Clinic

Publications

A population-based study
Date: September, 2015

Research findings on Health Insurance Fund supported programs

Date: February, 2015