Facebook Twitter Linkedin

Results

162,977

Enrollees in Nigeria, Kenya and Tanzania


16,184,200

Total disbursed loan amount in USD


1,938,199


Number of patient visits to SafeCare facilities per month


1,954

Number of active clinics in the SafeCare program

Press news

In the press - Internationale samenwerking april 2007

Apr 1, 2007


Ziekenfonds voor Nigeria

Begin dit jaar is met Nederlandse hulp in Nigeria een ziektekostenverzekering gelanceerd die ruim honderdduizend mensen toegang verschaft tot gezondheidszorg.

De verzekeringen van het Health Insurance Fund worden in eerste instantie aangeboden aan boeren in Kwara State en marktvrouwen en vrouwelijke automonteurs in Lagos, het economische hart van Nigeria. “Deze vrouwen verdienen een inkomen voor het hele gezin. Als zij ziek zijn, wordt het hele gezin financieel getroffen. Daarom is toegang tot goede zorg van cruciaal belang voor deze groep vrouwen”, vertelt directeur Onno Schellekens van stichting PharmAccess, verantwoordelijk voor de uitvoering. “Voor het eerst betalen deze vrouwen hun ziektekosten vooruit. Daarom bieden we een goedkope instapverzekering om het aantrekkelijk te maken.” Een hele omslag, maar de reacties zijn positief, benadrukt Schellekens. “De vrouwen zien de voordelen op lange termijn. Ze hebben er vertrouwen in dat het premiegeld wordt gebruikt om ziekenhuizen beter te onderhouden.” De verzekering dekt alle voorkomende medische ingrepen Van malaria tot bevallingen, inclusief veertien dagen ziekenhuisopname. Kinderen zijn meeverzekerd. De vrouwen betalen zelf een kleine premie, het fonds legt de rest bij. Een ziektekostenverzekering was tot nu toe alleen weggelegd voor de meer vermogende Nigerianen. “Eigenlijk werkt het hetzelfde als ons oude ziekenfondssysteem.” Binnenkort wordt de verzekering uitgebreid naar groepen boeren. De Nederlandse overheid steunt het fonds, dat onder voorzitterschap staat van oud-AEGON-topman Kees Storm, de komende zes jaar met 100 miljoen euro.

Date: April 2007

News

On 12 September 2016, OPIC, Calvert Foundation and two private investors announce expansion
PharmAccess and its German consultancy partner GFA have won a 27.3 million Euros tender from the German development bank KfW to improve access to healthcare for low-income pregnant women in 5 regions of Tanzania.
President Felipe Nyuse of Mozambique officially opened the University Clinic

Publications

A population-based study
Date: September, 2015

Research findings on Health Insurance Fund supported programs

Date: February, 2015