Facebook Twitter Linkedin

Results

162,977

Enrollees in Nigeria, Kenya and Tanzania


16,184,200

Total disbursed loan amount in USD


1,938,199


Number of patient visits to SafeCare facilities per month


1,954

Number of active clinics in the SafeCare program

Newsroom

Nieuwe mijlpaal in project ‘Ziekenfonds voor Afrika’

May 25, 2009


Persbericht en uitnodiging voor persreis

Programma van het Nederlandse Health Insurance Fund breidt zich steeds verder uit

Nigeriaanse overheid gaat project overnemen en zelf financieren. Welgestelde Nigerianen betalen premies voor arme landgenoten
• Na Nigeria volgende start in Tanzania voor ondernemers met een micro-krediet, koffie boeren rond de Kilimanjaro en de vissers van Dar es Salaam. Kenia in onderzoek
• Internationale erkenning nu onder meer de Wereldbank gaat investeren/financieren in projecten rond ICT gemeenschap in Lagos
.

Op 25 mei as. zal voormalig SNS Reaal topman en bestuurslid van het Health Insurance Fund, Sjoerd van Keulen, nieuwe projecten en initiatieven bekendmaken die de komende tijd door het Health Insurance Fund worden gelanceerd. Dit zal plaatsvinden in het bijzijn van minister Koenders tijdens een bijeenkomst van De Grote Onderneming in de Passengersterminal, Piet Heinkade 27, in Amsterdam. Aanvang 16.00 uur.
De speech van Van Keulen is onder embargo (tot ochtend 25 mei 06.00 uur) te verkrijgen.

De belangrijkste zaken op een rij

1. Nog geen twee jaar na de start van het ziektekostenverzekeringsprogramma voor werkende lage inkomensgroepen in Afrika heeft de gouverneur van Kwara State in Nigeria besloten om de kosten voor het programma over te nemen. Een unieke doorbraak op weg naar een duurzame gezondheidszorg in Afrika. De lancering van dit programma is op 3 juni in Nigeria en is de bestemming van de persreis.

2. Na Nigeria wordt Tanzania het tweede land waar het programma voor ziektekostenverzekeringen voor lage inkomensgroepen van start gaat. Het Amerikaanse USAID is voornemens de kosten rond HIV/Aids in het project voor haar rekening nemen.

3. Samen met de Wereldbank wordt later deze maand gestart met het verzekeren van de ICT gemeenschap in Lagos, Nigeria door de Wereldbank.

Persreis

De Nederlandse pers kan de lancering van het project op 3 juni in Nigeria bijwonen en vastleggen. Mocht u mee willen reizen of anderszins door interviews of artikelen verslag willen doen neemt u dan contact op met onze persvoorlichting.
Tijdens deze reis is onder meer de voorzitter van het Health Insurance Fund, tevens oud-AEGON topman, Kees Storm aanwezig, evenals Nigeriaanse politici en bovenal de deelnemende boeren voor wie het verzekeringsprogramma bestemd is.

Achtergrond

Het Health Insurance Fund is met een subsidie van Euro 100 miljoen van het ministerie van ontwikkelingssamenwerking gestart in Nigeria en breidt zich uit naar vier Afrikaanse landen. Doel is om ziektekosten van werkende lage inkomensgroepen te verzekeren. Door zakelijke en contractueel vastgelegde afspraken met lokale verzekeraars wordt aan een transparante en op prestaties gebaseerde gezondheidszorg gebouwd.

Voor de pers:

Voor meer informatie over de bijeenkomst van 25 mei en/of de persreis en de aankomende projecten verzoeken wij u contact op te nemen met Jacques Monasch, 06-12967238, j.monasch@pharmaccess.org, of Laurens Pels, 06-19206238,l.pels@pharmaccess.org.
Het Health Insurance Fund organiseert en faciliteert de persreis, de kosten voor de vlucht en het verblijf zijn voor eigen rekening.

News

On 12 September 2016, OPIC, Calvert Foundation and two private investors announce expansion
PharmAccess and its German consultancy partner GFA have won a 27.3 million Euros tender from the German development bank KfW to improve access to healthcare for low-income pregnant women in 5 regions of Tanzania.
President Felipe Nyuse of Mozambique officially opened the University Clinic

Publications

A population-based study
Date: September, 2015

Research findings on Health Insurance Fund supported programs

Date: February, 2015